A kettő közül én az előbbit választottam. Meg is sütöttem. ÉN. Életem első kenyerét! Na erre varrjon valaki gombot! Ne kérdezzétek, miért. Egyszerűen csak jött.
Alapból imádom az olivás kenyeret. Nyammiiii! Padlizsánkrémmel, vagy fetás, uborkás sajtkrémmel. Igazi mediterrán reggeli. Vagy vacsi és akkor egy pohár finom vörös bor jöhet mellé. Imádom a mediterrán ételeket.
Bele is futottam egy receptbe Stahl Judit könyvében, amit én kicsit megreformáltam á lá Norbi (meg Réka). Az eredmény szuper lett így első nekifutásra. Na, jó talán kicsit kevesebb sót kell beletenni, mint ahogy a recept írja, de Atinak meg pont így jó.
Olajbogyós kenyér (Update verzió Adri módra)
Hozzávalók:
7 gramm szárított élesztő
4 evőkanál + 3 deci meleg víz
1 evőkanál olivaolaj
1 evőkanál só (szerintem elég csak fél evőkanál, mert az oliva bogyó konzerv is sós kicsit)
fél teáskanál frissen őrölt bors
2 mokkáskanál Negyed kanál Update 1 édesítő (eredeti receptben: 2 teáskanál cukor)
25 deka Update 1 Master Mix por
25 deka Napraforgómagos kenyérliszt keverék (de lehet sima finomliszt vagy rétesliszt is - az eredeti receptben 50 deka liszt szerepel, amit én felbontottam 25-25 dekára, hogy update legyen)
5 deka magozott olajbogyó (én zöldet vettem, az eredeti recept feketét ír)
olaj a tál kikenéséhez
liszt a gyúródeszka megszórásához
1 tojássárgája + 1 teáskanál víz a tészta megkenéséhez
Egy tálban simára keverem az élesztőt 4 evőkanál meleg vízzel.
Összekeverek egy másik tálban a 3 dl meleg vizet, az olivaolajat, sót, borsot, cukrot. Ezt a löttyöt hozzáöntöm az élesztőhöz és összekeverem.
Kézzel vagy robotgéppel összedolgozom a lisztet a lötyivel, majd addig dagasztom, amíg fényes, sima és lukacsos lesz.
A tésztára rádobom az apróra darabolt olajbogyót és beledolgozom a tésztába.
Vékonyan kiolajozok egy tálat és abban megforgatom a tésztát, hogy mindenhol érje az olaj. A tálat lefedem, meleg helyre rakom és hagyom olyan 45-60 percig kelni (kb. 2x-esére nő). Ha kész, akkor ököllel megcsapkodom, hogy kimenjen belőle a levegő, aztán lisztezett gyúródeszkán átgyúrom a tésztát és veknivé formázom. Vékonyan kiolajozok egy kis tepsit (kenyér formát, sütőlapot, kinek mi szimpi) és beleteszem a veknit. Megint letakarom és fél órát hagyom állni. Ismét 2x-esére fog dagadni. Közben előmelegítem a sütőt 200 fokra (gázsütő 6-os fokozat). Ha megkelt, vízzel elkevert tojássárgájával megkenem és mehet a sütőbe. 45 percig sütöm. Ha kész hagyom kihűlni.
Hát ennyi! :)))) Nekem egy délután alatt elkészült.
Alapból imádom az olivás kenyeret. Nyammiiii! Padlizsánkrémmel, vagy fetás, uborkás sajtkrémmel. Igazi mediterrán reggeli. Vagy vacsi és akkor egy pohár finom vörös bor jöhet mellé. Imádom a mediterrán ételeket.
Bele is futottam egy receptbe Stahl Judit könyvében, amit én kicsit megreformáltam á lá Norbi (meg Réka). Az eredmény szuper lett így első nekifutásra. Na, jó talán kicsit kevesebb sót kell beletenni, mint ahogy a recept írja, de Atinak meg pont így jó.
Olajbogyós kenyér (Update verzió Adri módra)
Hozzávalók:
7 gramm szárított élesztő
4 evőkanál + 3 deci meleg víz
1 evőkanál olivaolaj
1 evőkanál só (szerintem elég csak fél evőkanál, mert az oliva bogyó konzerv is sós kicsit)
fél teáskanál frissen őrölt bors
2 mokkáskanál Negyed kanál Update 1 édesítő (eredeti receptben: 2 teáskanál cukor)
25 deka Update 1 Master Mix por
25 deka Napraforgómagos kenyérliszt keverék (de lehet sima finomliszt vagy rétesliszt is - az eredeti receptben 50 deka liszt szerepel, amit én felbontottam 25-25 dekára, hogy update legyen)
5 deka magozott olajbogyó (én zöldet vettem, az eredeti recept feketét ír)
olaj a tál kikenéséhez
liszt a gyúródeszka megszórásához
1 tojássárgája + 1 teáskanál víz a tészta megkenéséhez
Egy tálban simára keverem az élesztőt 4 evőkanál meleg vízzel.
Összekeverek egy másik tálban a 3 dl meleg vizet, az olivaolajat, sót, borsot, cukrot. Ezt a löttyöt hozzáöntöm az élesztőhöz és összekeverem.
Kézzel vagy robotgéppel összedolgozom a lisztet a lötyivel, majd addig dagasztom, amíg fényes, sima és lukacsos lesz.
A tésztára rádobom az apróra darabolt olajbogyót és beledolgozom a tésztába.
Vékonyan kiolajozok egy tálat és abban megforgatom a tésztát, hogy mindenhol érje az olaj. A tálat lefedem, meleg helyre rakom és hagyom olyan 45-60 percig kelni (kb. 2x-esére nő). Ha kész, akkor ököllel megcsapkodom, hogy kimenjen belőle a levegő, aztán lisztezett gyúródeszkán átgyúrom a tésztát és veknivé formázom. Vékonyan kiolajozok egy kis tepsit (kenyér formát, sütőlapot, kinek mi szimpi) és beleteszem a veknit. Megint letakarom és fél órát hagyom állni. Ismét 2x-esére fog dagadni. Közben előmelegítem a sütőt 200 fokra (gázsütő 6-os fokozat). Ha megkelt, vízzel elkevert tojássárgájával megkenem és mehet a sütőbe. 45 percig sütöm. Ha kész hagyom kihűlni.
Hát ennyi! :)))) Nekem egy délután alatt elkészült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése